Viimeiset viikot ennen lääketieteellisen valintakoetta voivat tuntua jännittäviltä ja epävarmoilta: pitääkö silloin paniikkilukea ja kerrata aivan jokainen yksityiskohta vai onko sittenkin paras koittaa ottaa mahdollisimman rennosti ja levätä? Oikea vastaus lienee lähempänä jälkimmäistä.

 

Lähtökohtana kannattaa pitää sitä, että viimeisillä viikoilla pystyy menettämään paljon, mutta saavuttamaan melko vähän. Tämä tarkoittaa sitä, että erinomaisesti sujunut lukukevät voi kaatua pariin viimeiseen viikkoon itsensä väsyttämisellä ja liialla lukemisella. Mitään merkittäviä hyötyjä omalle osaamiselle viimeisiltä viikoilta ei enää kuitenkaan haeta; kyseessä on lähinnä aivan viimeinen silaus omaan lukuprosessiin.

 

Ideaalitilanteessa lukuprosessin tulisi olla melko lailla valmis noin kaksi viikkoa ennen pääsykoetta, jotta viimeisillä viikoilla voisi rauhassa keskittyä rentoutumiseen ja viimeisiin hiomisiin. Omia aivoja kannattaa ajatella kuin lihaksena, eiväthän huippu-urheilijatkaan vedä superraskaita treenejä juuri ennen olympialaisia, vaan keskittyvät siihen, että keho on levännyt ja valmis tekemään huippusuorituksen kilpailutilanteessa. Sama pätee pääsykokeeseen valmistautujan aivoihin: lukemista tulisi keventää pääsykoetta kohti.

 

Nyrkkisääntönä voisi pitää, että lukutunneista kannattaa leikata noin kolmannes kahden viimeisen viikon ajaksi ja kahtena viimeisenä päivänä ennen valintakoetta ei saa lukea ollenkaan. Jos siis lukutunteja on kevään aikana ollut 30 viikossa, tulisi niitä kahdella viimeisellä viikolla ennen pääsykoetta olla noin 20 tuntia viikossa. Omaa harkintaa kuitenkin saa ja pitää käyttää sen kanssa, mikä on jokaiselle hakijalle sopivin viikkotuntimäärä. Siitä ei kuitenkaan kannata tinkiä, että kaksi viimeistä päivää ennen pääsykoetta pitää täysin vapaana. Kannattaa ehdottomasti suunnitella jotain kivaa tekemistä, joka pitää ajatukset pois pääsykokeesta, vaikka viettää aikaa kavereiden kanssa tai mennä rentouttavaan hierontaan. Itselleen voi kevään aikana myös demonstroida levon tärkeyttä ennen pääsykoetta siten, että tekee yhden harjoituspääsykokeen lepopäivän jälkeen ja toisen suoraan rankan lukuviikon perään. Ero saavutettujen pisteiden välillä on todennäköisesti merkittävä.

 

Mitä sitten parin viimeisen kevennetyn viikon aikana kannattaa tehdä? Harjoituspääsykokeet ja omien viimeisten heikkouksien hiominen ovat todennäköisesti parhaita ratkaisuja. Tekemällä harjoituspääsykokeita ja aikaisempien vuosien valintakokeita tulee kerrattua laajasti kaikkia osa-alueita ja pidettyä laskurutiinia yllä. Myös viimeiset hiomiset omaan koetaktiikkaan kannattaa vielä suunnitella viimeisten viikkojen aikana. Jos hakijalla on vielä joku alue, joka tuntuu heikommalta kuin toiset, sitä kannattaa myös rennosti kertailla. Viimeiset viikot eivät kuitenkaan missään nimessä ole oikea aika uuden asian opetteluun tai hurjaan pänttäämiseen. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa käytössä oleva ennakkomateriaali voi toki tuoda mutkia matkaan, jos materiaali sattuu olemaan laaja. Siinä tapauksessa myös ennakkomateriaalin opetteluun kannattaa viimeisillä viikoilla upottaa jonkin verran tunteja. Kevennettyjen lukuviikkojen viettäminen voi tuntua pelottavalta ja stressaavalta siksi, että laskurutiini ja opetellut asiat saattaisivat unohtua. Tästä ei kuitenkaan ole pelkoa: jos laskurutiini ja muu osaaminen on kunnossa, ne eivät todellakaan häviä mihinkään parissa kevyemmässä viikossa.

 

Paitsi kertailu ja harjoituspääsykokeet, vähintään yhtä tärkeitä ovat lepo ja rauhoittuminen. Viimeisillä viikoilla on ensiarvoisen tärkeää laittaa unirytmi kuntoon ja syödä sekä nukkua riittävästi. Myöskään kivoja asioita, kuten harrastuksia tai ystävien kanssa ajan viettämistä ei kannata unohtaa. Todella tärkeää on se, että välillä ajatukset saa täysin pois tulevasta koitoksesta. Pääsykoetta ei kannata turhaan vatvoa, vaan pikemminkin miettiä positiivisesti: Viimeinkin pääsen näyttämään, mitä osaan!

 

 

Ydinasiat

  • Kaksi viimeistä viikkoa ennen pääsykoetta lukemista kannattaa keventää.
  • Sopiva kevennys on noin kolmannes pois normaaleista viikkotunneita.
  • Opiskelussa kannattaa keskittyä vanhoihin pääsykokeisiin ja harjoituspääsykokeisiin sekä omien heikkouksien kevyeen kertailuun.
  • Nuku ja syö riittävästi, rentoudu ja tee kivoja asioita. Älä ajattele liikaa pääsykoetta.
  • Kahtena viimeisenä päivänä ennen pääsykoetta ei saa lukea ollenkaan.